CARTA ORGANISASI UNIT KOKURIKULUM 2019

CARTA ORGANISASI UNIT KOKURIKULUM 2019

Monday, 27 February 2017

Roslinda Samsu : Atlit Lompat Bergalah Kebangsaan


"Lompat bergalah memang bukan mudah. Ia memerlukan keberanian kerana kita perlu pandai mengawal larian, lompatan, pergerakan badan dengan menggunakan galah dan yang paling penting, tak takut gayat." Itu saranan jaguh bergalah wanita ini kepada mereka yang ingin menceburi bidang yang dianggap baru di kalangan ahli sukan kaum hawa.

Memang Roslinda memang layak berkata-kata begitu kerana beliau juga `kosong’ pada asalnya tetapi berkat kerajinan berlatih, beliau kini menjadi jaguh dalam acara itu.

Dilahirkan pada 9 Jun 1982, gadis berasal dari Kuala Nerang, Kedah ini sebenarnya memulakan kerjaya atlitnya sebagai pelari pecut 100 meter. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Padang Terap pada tahun 1989 hingga 1994.  Beliau menyertai sukan lompat bergalah ketika menuntut di tingkatan empat Sekolah Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS) selepas berpindah dari Jitra walaupun pernah disarankan seorang jurulatih Russia ketika menuntut di tingkatan dua Sekolah Menengah Tunku Anum, Jitra.

Nyata, penghijrahan itu membuahkan hasil apabila Roslinda mencipta kejayaan demi kejayaan baik di arena tempatan mahupun antarabangsa. Penuntut jurusan Pentadbiran Perniagaan Universtiti Putra Malaysia (UPM) ini acap kali mencipta rekod kebangsaan.

Beliau adalah juara bertahan empat kali di Sukan Asia Tenggara (Sukan SEA), dan pemenang pingat perak pada Sukan Asia 2006 di Doha, Qatar. Dia memenangi pingat gangsa pada Kejohanan Olahraga 2005 Asia di Incheon, Korea Selatan, tetapi hampir terlepas podium pada Sukan Komanwel 2006 di Melbourne, Australia. Dia juga dapat mencatat pencapaian terbaik peribadinya iaitu 4.20 meter seterusnya merangkul pingat emas pada Kejohanan Olahraga 2007 Asia di Amman, Jordan.

Roslinda mewakili Malaysia di Sukan Olimpik 2008 di Beijing, selepas mencapai tahap kelayakan 4.30 meter. Beliau bertanding dalam lompat bergalah wanita, satu acara yang jelas dikuasai oleh Rusia Yelena Isinbayeva. Roslinda melepasi palang dalam pusingan awal, dengan jarak terbaik 4,30 meter, mengikat kedudukan beliau dengan Australia Alana Boyd, di tempat kelapan bagi kumpulan itu, dan dalam keenam belas keseluruhan.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP